Buz gibi 38 soru…

Teknik
1. Akü kış şartlarında veya soğuk havada donar mı?
Akü tamamen bitmiş ise evet.Termometre -11 derecenin altına düştüğünde akünün donma tehlikesi bulunuyor. Ancak tamamen dolu aküler ancak -68 derecede donuyor. Donmuş biraküyü şarj etmeden önce mutlaka ısıtıp buzlarını çözmeniz gerekir.

2. Soğuk havalarda yakıt olarak bitkiselyağ kullanılabilir mi?

Bu mümkün. Diğer taraftan bunun için aracın yakıt sisteminde kapsamlı değişiklikler yapılması gerekiyor. Ön ısıtmaveya çift depo sistemi olmadan dizel motor, soğuk havalar dasertleşen yağ nedeniyle çalışmayacaktır.

3. Benzinin de donma ihtimali varmı?

Sadece teorik olarak. Benzinin donması için hava sıcaklığının -45 derecenin altına düşmesi gerekir. Sıcaklarda ise durum dahatehlikeli: Artan buharlaşma nedeniyle patlama riski ortaya çıkabilir.

4.Eksi derecelerde E10’da (etanol) sorun çıkabilir mi?
Hayır. Düşük sıcaklıklarda etanol, normal şartlarda benzine göre daha iyi bir ateşleme kabiliyetine sahip.Ancak yaygın olarak kullanılanyüzde 10’luk karışım oranı,rahat bir ateşleme sağlamaktayetersiz kalıyor.

5. Soğuk havalarda LPG’de sorunolabilir mi?
Evet. Düşük sıcaklarda motor,LPG ile zorlanarak çalışır. Bu nedenle ilk çalıştırmanın benzinle yapılması tavsiye edilir. Motor ~ normal ısısına ulaştığında sistem,sürücüsü farkına varmadan otomatik olarak LPG’ye geçer. Yakıtlar arası geçiş süresi birkaç saniyeile birkaç dakika arasında değişim gösterebilir.

6. Doğalgaz kış şartlarına nasıl tepkiverir?
Doğalgazlı araçlarda da ilk çalıştırma anında normalde benzin devreye girer. LPG ile aralarındaki tek fark doğalgaza daha hızlı bir geçişin olmasıdır. Bununiyi yönü olması da normal. Çünkü LPG’li kardeşlerinin aksine doğalgazlı araçların benzin depoları,ortalama 13 lt daha küçük.

7. Donan motorlarda son durum nasıl?

Bu kategoriye VW, Skoda veSeat’ın alüminyum bloklu 1.0 litreve 1.4 litrelik benzinli motorları giriyor. Yoğunlaşan su buharıyağ tankında toplanıp yağ akışını engelleyebiliyor. Bu da yağlamayı engelleyip motorun tamamen bozulmasına neden oluyor.

8. Katalizatör veya partikül filtresine rağmen egzozdan beyaz duman çıkmasının nedeni nedir?

Paniğe hiç gerek yok. Beyaz duman ne motorun bozulduğuna,ne de zehirli atığa işareteder. Çünkü beyaz duman olarak gördüğünüz şey aslında subuharından başka bir şey değil.Hava emme manifoldu tarafından emilirken, soğuk havalarda nemi de beraberinde çekerek dumana neden oluyor.

9. Antifriz koruması kaç derece olmalı?

Otomobil üreticileri değişikdonma verileri verse de sınır genelolarak -25 derece civarında.Antifriz motoru donmaya ve korozyonakarşı korurken, suyunkaynama derecesini de artırıyor.Antifriz koruma miktarını bir ölçümaygıtıyla takip etmek mümkün. ~

10. Soğuk havalarda yakıt tüketimineden artar?

Bunun birçok sebebi olabilir.Örneğin katalizatörü daha hızlı ısıtmak için ilk etapta daha zengin karışım kullanılır. Yakıtınyanma odalarının soğuk duvarlarına çarpması, ideal şekildeateşlenmesini de engelliyor. Bunun dışında soğukken motor ve şanzımanın iç sürtünmeleri de daha fazla.

11. Start-stop sistemine rağmen motor niçin çalışıyor?

Sıfır derecenin altındaki sıcaklıklarda start-stop sistemleridevre dışı kalır. Ayrıca akü gerilimi12.4 Volt’un altına düştüğünde de sistem devre dışı kalırve ne kendiliğinden stop eder nede ilk hareket verildiğinde çalışmaya başlar. Bu sisteme adapte edilmiş bir yapıya sahip olduklarından marş motorları buyüksek çalışma temposundan,sanıldığının aksine olumsuz etkilenmez ve ömrü kısalmaz.

12. Soğukta marşa uzun süre basmak zararlı mıdır?

Motor beş saniye içerisinde çalışmıyorsa marş motorundaki aşınmalar ciddi bir şekilde artmaya başlar. Bu nedenle herçalıştırma denemesinin ardından 30 saniye kadar beklenmesi tavsiyeedilir. Aksi taktirde sadecemarş motoru zorlanmakla kalmaz,yanmamış yakıt partikülleride katalizatöre kadar ulaşıp tahribatayol açabilir.

13. Klima kış aylarında da çalıştırılmalımı?

Evet, hem de düzenli olarak.Çünkü uzun süreler boyunca kullanılmaması klimaya zararbile verebilir. Ancak burada,hava sıcaklığının +5 derecenin altına olmamasına dikkat ~ edilmeli.Camdaki buğu klima sayesindedaha çabuk çözülür.

14. Aşınmalar soğuk havada neden daha fazla?
Özellikle kısa mesafeler deyanmamış yakıt ve su motor yağınakarışabilir. Bu yağlanmanın kötüleşmesinden, komple motor arızasına kadar gidebilir. Bu nedenle kış mevsiminden öncemotor yağının değiştirilmesi tavsiyeedilir. Ayrıca motor yağı özellikle soğuk havalarda tamyağlanma kapasitesine ulaşabilmek için daha uzun bir zamana ihtiyaç duyuyor.

15. Soğuk günlerde aracım neden ısınmıyor?
Modern dizel araçların ısın masüresi daha uzundur. Bir diğer sorun ise ilk çalıştırmada asıl görevi ısınmayı hemen gerçekleştirecek olan termostatın bozuk olma ihtimali. Soğuk çalıştırmalarda motorun daha hızlı ısınmasını sağlayan termostat bozuk ise motordaki su, ilk çalıştırmadan hemen sonra daha ısınamadan radyatörden geçiparacın ısınmasını uzun süre geciktirebilir.

Sürüş

16. Kar botlarıyla araç kullanılabilirmi?

Hayır. Kar botları kanunenyasaklanmamış olsa da sürücününpedal takımını hissetmesinive gerekli tepkileri daharahat verebilmesini engeller. Bunedenle daha uygun ayakkabılarıngiyilmesi tavsiye edilir.

17. Suda kızaklamada (aquaplaning) nasıl hareket etmeliyim?
~
Bu durum ile karşılaşıldığında,olması gerekenden daha hızlı gittiğiniz gerçeği ortaya çıkar.Bu gibi durumlarda ilk olarak ayağınızı gaz pedalından çekmeniz,ardından da ani direksiyon hareketlerinden veya frenlemeden kaçınmanız gerekir.Önünüzde seyreden aracın lastikizlerini görüyorsanız, asfaltın üzerinde su birikmesi var demektir.Bu su lastikle asfalt arasındabir tür yastık oluşturarak tutunma kabiliyetini yok eder vene frenleme, ne de yönlendirme yapabilirsiniz.

18. Islak yollarda hız limiti ne olmalı?
Islak yolun resmi tarifi şöyledir:Öndeki araçtan sprey şeklindesu fışkırıyorsa ve bu aracın geçtiği yerlerde lastik izlerinigörüyorsanız, yol ıslak demektir. Böyle bir durumdan şüphelendiğinizde aquaplaning riskinden kurtulabilmek için ayağınızı gaz pedalından çekin.

19. Elektronik Stabilite Programı(ESP) nasıl çalışıyor?
Elektronik stabilite programı ESP sahip olduğu sensörler sayesinde dengesiz sürüşü algılayarak,gerekli gördüğü tekerleklere fren yaptırıp motorun performansını da kısarak aracın savrulmasını önlüyor.

20. Kalın montlar sürüş esnasında neden tehlikeli?

Emniyet kemeri yeterince gerilemediğinden bir boşluk oluşur.Bu da kemerin ideal koruma sunmasını engelliyor. Ayrıcakalın giysiler, sürücünün hareketkabiliyetini de kısıtlıyor.

21. Kar zincirinde nelere dikkatedilmelidir? ~
İlk etapta zincirlerin belirlistandartlara uygun olması gerekir.Uygunluk ibaresinin açıkşekilde görüldüğü zincirleri satınalmanız tavsiye edilir. Satınalma sırasında zincirin lastikebadınıza uygun olmasına dadikkat edilmeli.

22. Hangi kış lastiğinin performansı daha iyi?
Lisansör dergimiz Auto Bild’inyaptığı son kış lastikleri testiningaliplerini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.Burada, Uzakdoğu’dangelen ucuz ve kalitesiz lastiklerden uzak durulmalı: Bazı lastiklerin karlı yollardaki sürüş kabiliyetleri bazen o kadar kötü oluyor ki, kış lastiği tanımlamasını kesinlikle hak etmiyorlar.

23. Camdaki buzun çözülmesi ne kadar zaman alır?
Bunun da testini gerçekleştirdik(bkz. alttaki tablo). ÖrneğinCitroen C4’ün ön camının tamamen açılması 15 dakika sürdü.

24. Kış aylarında araçta hangi ekipmanları bulundurmamızı tavsiye edersiniz?

Buz kazıyıcısı ve cam temizlikseti şart. Yolda olası arıza ve sıkışıktrafiğe hazırlıklı olmak isteyenlerise, farlar için yedek ampul,el feneri, battaniye, eldivenve takviye kablosu gibi malzemeleride yanında bulundurabilir. Gidilecek rotaya göre yanınıza kar zinciri de alabilirsiniz.

25. Lastik basıncını değiştirmem gerekir mi?

Hayır. Lastik basıncının kış mevsiminde soğuk hava koşullarına göre ayarlanmasına gerekyok. Ancak kış tatiline çıkıldığında ve araç çok fazla yüklü olduğu durumlarda, kullanım kitapçığında belirtilen verilere göre hava basıncının yükseltilmesi gerekebilir. ~

26. Dört mevsim lastikleri iyi bir alternatif mi?

Evet. Lisansör dergimiz AutoBild’ın yapmış olduğu dört mevsimlastikleri testinin kazananı Goodyear Vector 4Seasons, kış şartları için çok iyi özelliklere sahip olduğunu ortaya koydu. Yaz lastiğinden çok kış lastiğine benzeyen görüntüsü sayesinde, kazanmış olmasına şaşmamak gerekir. 4 mevsim lastikleri araçlarını yıl boyunca az kullanan sürücüler için iyi bir alternatif olacaktır.

27. Akü takviyesi sırasında nelere dikkat edilmeli?

Öncelikle kıskaçları doğru sıralamaya göre takmak gerekiyor: İlk olarak arızalı aracın artı akü kutup başını takın; sonra sağlam aracın artı akü kutup başını takın; ardından sağlam aracın eksiakü kutup başını takın; son olarak ise boştaki kıskacı arızalı aracın herhangi bir metal aksamına(örneğin motor bloğu) temasettirin. Araç çalıştıktan sonra söküm işlemlerini ters sırayla tekrarlayın.

28. Lastik tamir kitleri soğuğa nasıl tepki verir?

Tamir malzemeleri soğuk havalarda yoğunlaşabiliyor. Lateks bazlı bu madde lastiğin içerisine püskürmek için daha fazlagüce (basınç) ihtiyaç duyar. Bu nedenle kullanmadan önce şişeyimotora veya iç mekandaki havalandırma ızgaralarına bir süre yakın tutarak ısınmasını sağlayın.

29. Önden kayma ne demek?

Budurumda ne yapmalı? Aracın ön tekerleklerinin virajın dışına doğru kayması demektir. Debriyaja basmak bu etkiyi kısmen azaltacaktır. Arkadan kaymada ise aracın arkakısmı viraj dışına doğru kayma eğilimi gösterir. Tecrübeli sürücüler bu etkiyi,virajları drift yaparak dönmek için kullanır. ~

Bakım

30. İspirto suyun donmasını gerçekten engeller mi?

Evet. Bol miktardacam suyuna ilave edilen ispirto silecek suyunun donmasını engeller.İspirtonun temizleyici özellikleriçok da iyi olmadığı için bu işlem aslında pek tavsiye edilmiyor.Daha kötüsü isesilecekler her defasında camda belirgin izler bırakaraksürücünün görüş alanını engelleyecektir.Bunun yerine, camsuyu için özel hazırlanmış sıvılarıkullanın.

31. Dondurucu soğuklarda otomatik yıkama makinelerine girilebilir mi?
Evet. Hatta ve hatta tavsiye bile edilir. Ancak yıkamadan önce aracın yüksek basınçlı tabancayla kabaca temizlenmesi önerilir.Böylece boyaya yapışmışkar, buz, çamur ve tuz gibi unsurların boyayı çizmesi engellenebilir.

32. Aracın boyası kışın nasıl korunabilir?
Cila en iyi çözümdür. Bununiçin cila ve balmumu karışımıürünler tavsiye edilebilir. Ayrıcauygulama da zor değildir. Otomatikyıkamacılarda bulunanpasta ciladan da uzak durmaktafayda var. Otomatik yıkamamakinalarından püskürtülenpasta cila herhangi bir korumasağlamadığı gibi ismini de haketmiyor.

33. Cam suyuna ne kadar katkı maddesi koyulmalı?
Dondurucu soğuklara karşı -20 dereceye uygun bir karışı melde edilmesi gerekiyor. Ne kadar miktara ihtiyaç duyulduğunu cam suyu katkı maddesinin şişesinin üzerindeki tablodan okuyabilirsiniz. Ortalama oran ise yarı ~ yarıya. Şunu da bilmekte fayda var: Tamamen sudan vazgeçerek sadece katkı maddesi kullanmak, hem daha iyi bir temizlik hem de daha iyi bir görüş anlamına gelmez. Hatta tam tersibir etki bile yaratabilir.

34. Aracın içine sızan sudannasıl kurtuluruz?
Kurulama işlemine başlamadan önce sebep araştırılmalı.Fitiller, kapı ve açılır tavandaki tıkanmış su kanalları,kablo bağlantılarındaki boşluklar veya polen filtresibu durumlara neden olabilir. Buradaki sorunlar giderildikten sonra paspaslar kurutulmak üzeredışarı asılmalı ve ıslanan bölgelere sıcak hava püskürtülerek kurutulmalı.

35. Ön camı çözmek için su kullanılmalımı?
Evet ama sadece ılık su kullanmalısınız.Ayrıca kaynar sudan kesinlikle uzak durulmalı: Kaynar suyla temas ederek aniden ısınan soğuk cam, çatlayabilir.

36. Motor yıkama tavsiye edilirmi?
Hayır. Çünkü motorlar yıkanmadan da kendilerini rahat hissederler. Yüksek basınçlı su tabancası örneğin elektronik devrelere zarar verebilir. Motor bölmesinin etrafındaki boşluklar ise daha önemlidir. Burada biriken çamur, kir ve yaprak kalıntıları gerçek birer paslandırıcıdır.Bu bölgeleri yıkamadan öncekaba kirlerin, güçlü bir elektrikli süpürge ile temizlenmesi faydalı olacaktır.

37. En hızlı temiz görüş sağlama yöntemi hangisidir?
Bunun en basit yolu klimayı otomatik ayarda çalıştırmaktır. Kliması olmayan araçlarda havalandırma kapakları ön cama yönlendirilmeli, iç mekana dönükdiğer kapaklar ~ kapatılmalı,maksimum ısı ve en yüksek üfleme kademesi seçilmelidir. Cambezi ile ön camı silmek daha hızlı olsa da sonradan camda izler oluşmasına neden olarak görüşü kısıtlayacaktır.

38. Kapı lastiklerinin donması nasıl engellenebilir?
Piyasada bu iş için üretilmiş bakım ürünleri bulmak mümkün. Her yıkamadan sonra bu ürünleri menteşeler ve kapı fitillerine uygulamak, iyi bir önlem olacaktır.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.