Genel

Otomobil için Yılın en güzel zamanı

Yaz bakımı nasıl yapılır?

Evet, çalışma hayatı çok zor: Sabahın köründe kalkıp evden çık, tüm gün çalış, geç saatlerde eve dön… Kısa olan hafta sonlarında yapılacaklarsa çoktan planlanmış durumda. Yani otomobil bakımına pek zamanınız kalmıyor. Yaz tatilinde ise her şey çok farklı: Günlük rutinden kurtuluyor, iyice dinleniyor ve artık otomobilinize de zaman ayırmayı gündeme alabiliyorsunuz. Gittiğiniz tatil yöresinde otomobilinize uygulayacağınız güzellik kürü için gerçekten ihtiyacınız olacağını düşündüğümüz en önemli malzemeleri bir bakım çantasında topladık. Bunların arasında, zaman alan uğraşlar için bile ürünler var. Örneğin boyayı koruyan cilayı yenilemek için kullanabileceğiniz ürünler. Cila sırasında aracınızın eskisi gibi pırıl pırıl parlayabilmesi için en azından bir öğleden öncenizi ayırmanız gerekiyor. Eğer iç mekana da el atacaksanız öğleden sonrayı da feda etmeniz lazım. Güzellik kürüne başlamadan önce aracı içli dışlı kapsamlı bir şekilde yıkatmayı unutmayın. Çünkü kaba kir ve pislik birikimleri kesinlikle temizlenmeli.

Böcek temizleyici
Sıcaklık ve böcek kalıntıları saldırgan bir kombinasyon oluşturuyor. Çünkü hayvan kalıntıları boyaya zarar verir. Bunların verdiği zararları gidermek de oldukça zahmetlidir. Bu nedenle en iyisi, bu tür kalıntıları sıksık temizlemek olacaktır.

Cam temizleyici
Lastik kalıntıları, asfalt, kurumuş toprak tozları ve kurum, camın üzerinde bir film oluşturacak şekilde birikir. Bu film geceleri, far ışıkları karşıdan geldiğinde görüşünüzü bayağı azaltabilir. Temizlik sırasında silecek süpürgelerini de temizlemeyi unutmayın. ~Fitil bakımı
Havadaki ozon gazı ve güneşin ultraviyole ışınları, fitilleri yaşlandırır. Bir bakım kalemi ile fitilleri koruyup ömürlerini uzatabilirsiniz. İşlem sırasında her kapıyı tek tek ele alın ve bagaj fitilini de unutmayın.

Lastik bakımı
Lastiği şık gösteren bu işlemin lastik ömrüne olumlu bir etkisi yok. Yine de yapmak isterseniz, bakım malzemesini sadece yanaklara sürün. Yani lastiğin tabanına, fren disklerine ve balatalara püskürtmeyin.

Plastik bakımı
Rengi solmuş plastik tamponlarınız veya kötü görünen kokpit plastiğiniz mi var? İç ve dış mekanlarda kullanılabilen bakım malzemeleriile araçtaki plastik aksamın tamamını gençleştirebilirsiniz.

Reçine temizleyici
Ağaçlardan dökülen reçine ve asfalttan sıçrayan katran da doğrudan boyaya saldırır ve iyice derinlere işleyebilir. Özel ürünlerle bunların temizlenmesini kolaylaştırabilirsiniz. Böyle bir işlemden önce de araç mutlaka yıkanmalı.

Cam temizleyici
Silecek süpürgelerinin camı tamamen temizleyebilmesi için sadece su yeterli olmayabilir. Suya ekleyeceğiniz konsantre temizlik malzemeleri camın çok daha temiz olmasını sağlayacaktır. ~Cila ve vaks
Hasarın ağırlığına göre mümkün olan en yumuşak cilayı tercih edin. Vaks ve cila karışımından oluşan ürünler yapılacak işin hem süresini hem de harcayacağınız gücü azaltacaktır.

İç mekan temizleyici
Elektrikli süpürge, sünger, temiz su ve iç mekan temizleyici… Döşeme ve paspaslarlardaki kiri temizlemek için bunlar yeterli. Yaz günlerinin sıcaklığı, kurumayı kolaylaştırarak avantaj da sağlıyor.

Cila bezi
Cila işi elle yapılacaksa yanınızda yeterince cila bezi bulunsun. Yine de eksik kalırsa, ev tipi temizlik bezleri de kullanılabilir. Öneri: Aynı anda iki elinizle de cila yapmak hem süreden kazandırır hem de parmak izi bırakma riskini azaltır.

Sünger
Buğu silmekten döşeme temizlemeye, farklı amaçlar için üretilmiş birçok sünger türü vardır. Kurumasını engelleyen bir kabın içinde taşıyacağınız nemli bir sünger, böcek kalıntılarını temizlemenize yardımcı olur.

Cam bezleri
Deriden kumaşa birçok malzemeden üretilen cam bezleri, yıkama sonrasında cam yüzeylerde kalan son nemi almakta kullanılır. Böylece kuruyan suyun iz bırakması engellenir.~Jant temizleyicisi
Fren diskleri ve balatalarından dökülen tozlar özellikle yaz günlerinde jantlara yapışır. Bunlar jant temizleyicileri ile temizlenebilir. Ancak temizleyicinin içindeki etken madde çok güçlüdür ve eğer kutu üzerindeki bekleme süresi önerilerine uymazsanız, bu madde janta da zarar vermeye başlayabilir. Alüminyum jantlara bu madde asla sıcakken uygulanmamalı.

ÖNERİ
Eğer uzun bir tatile çıktıysanız, aracın tamamını kontrol edip ufak tefek tamiratları yaptırmak için de zamanınız olur. Böylelikle para tasarrufuda yapabilirsiniz. Çünkü otomobil için, tamiratı büyük şehirlerdeki pahalı servislerin mi, tatil yöresindeki yerel tamircilerin mi yaptığının önemi yok. 

Yorum yazın

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.