Tüm dünyada motor sporuna ilgi duyanların rağbet ettiği buzda hız rekoru denemeleri artık Türkiye’de de yapılıyor. Özellikle Finlandiya, İsveç gibi kuzey ülkelerinde yapılan buz üzerinde sürüş heyecanı, Banvit Kırmızı sponsorluğunda, Türkiye’nin bu alandaki ilk ve tek yarış okulu olan Buzz Driving Akademi tarafından düzenlenen proje ile start aldı.
Kars- Ardahan’da bulunan, Türkiye’nin turizm ve yurt dışı tanıtımları açısından da önemli bir role sahip, güzelliği ile ünlü Çıldır Gölü’nde yapılan buz üzerinde sürüş teknikleri eğitimini içeren, eşsiz heyecan ve hız deneyimi yaşatan projeye, Türkiye’nin yanı sıra yurt dışından da katılımcılar oldu.
Porsche Cayenne ve BMW X3 gibi lüks ve hız sembolü olan otomobillerin kullanıldığı, yöre halkının da ilgiyle izlediği Buzz Driving’de, bin 959 metre yüksekliğinde, donarak 3 kilometre uzunluğunda, buzdan benzersiz keyifte ve zor bir parkur yaratan Çıldır Gölü üzerinde sürüş için yeterli buz kalınlığı ölçümleri yapıldıktan ve geniş güvenlik önlemleri alındıktan eğitim başladı.
Hava sıcaklığının gündüzleri eksi 10, geceleri ise eksi 35 dereceyi bulduğu Çıldır Gölü’ndeki eğitimi başarıyla tamamlayanlar sertifikalarını Ertan Nacaroğlu’ndan alırken adrenalin dolu bu heyecanı ve buz üzerinde sürüş keyfini ilk kez yaşadıklarını aktardılar. Eğitime katılmak için İngiltere’den gelen Martin Darby ve Peter Farwel adlı motor sporu tutkunları, otomobilleri ile yaptıkları buz dansını Çıldır Gölü’nün muhteşem güzelliği eşliğinde yaşamış olmanın anısını ömür boyu unutamayacaklarını söylediler.
Banvit sponsorluğunda, Ardahan Valiliği, Çıldır Belediyesi ve Çıldır Kaymakamlığı’nın da işbirliğinde bulunduğu projenin ilk organizasyonunu Çıldır Gölü’nde gerçekleştiren Buzz Driving Akademi kurucusu Ertan Nacaroğlu, projeye destek verenlere teşekkür ettiğini belirterek, katılımcılara adrenalin dolu hız deneyimleri yaşatan ve eğitim sonrası başarı sertifikası sundukları projeye Türkiye ve dünyanın farklı buzlarla, karlarla kaplı bölgelerinde devam edeceklerini aktardı. Nacaroğlu, organizasyonlara katılmak isteyenlerin, eğitmenleri Türkiye’nin şampiyon pilotlarından oluşan Buzz Driving Akademi’ye başvurmalarının yeterli olacağını söyledi.
ADRENALİN DOLU HIZ DENEYİMİ EĞİTİMİNDE NELER VERİLİYOR?
Bilgisi ve tecrübesi ne olursa olsun her kesime hitap eden buzda sürüş eğitiminde, katılımcılar öncelikle teorik eğitimleri alıyorlar. Doğru frenaj zamanlaması, viraj alma teknikleri, sürücünün ve otomobilin limitleri, kayan otomobilin kontra pozisyonları, buzda kullanılacak otomobillerin teknik özellikleri ve doğru lastik seçimi gibi bilgiler verildiği eğitimler eğitmen pilotlar tarafından veriliyor.
Pratik eğitimlerde ise, oluşturulmuş parkurda slalom yapmak, buz üzerinde direksiyon hakimiyeti, virajlara otomobilin arkasını kaydırarak girme teknikleri, otomobili olduğu yerde kaydırıp 360 derece döndürmek, doğru lastik seçimi ve kullanılan lastiklerin yol tutuşu ile araçta ESP’li ve ESP’siz kullanım farkı gibi konularda eğitim veriliyor. Buz üzerinde otomobil ile dans etmek, otomobili yan yan kaydırmak, hatta pist dışına çıkarmak ise serbest.
BUZDA TAM GAZA GÜVENLİK DE TAM!
Eğitmenlerin kullanıcıları ‘gaza getirecek’ talimatlarla eğitim verdikleri projede, sürüş için buz kalınlıklarının ölçümlemeleri yapılıyor. Ayrıca pist kenarına kar kütleleri konularak, katılımcıların yoldan çıktıklarında bu kar kütlelerine saplanıp durmaları sağlanıyor. Tam donanımlı teknik ve mekanik ekip ve ekipmanlarla da güvenlik maksimumda tutuluyor.
OTOMOBİLLE BUZDA HIZ REKORLARI KİMDE?
Buz üzerinde en yüksek hız rekorunu Finlandiya Oulu’da bulunan buz düzlüğünde, 331,610 km/s hıza ulasan Janne Laitinen elinde bulunduruyor. Eski rekor ise, donmuş Baltık Denizi’nde, 330.695 km/s kilometre hıza ulaşan, 4 kez dünya ralli şampiyonu olan Juha Kankkunen’e ait; Guinnes tarafından da kayıtlara geçen rekor, 8.7 millik yol üzerinde kaydedildi.
BANVİT KIRMIZI’DAN BAŞARILI SPORCULAR YETİŞTİRMEK AMACIYLA PROJEYE DESTEK
Motorsports Academy ile Ralli ve Pist Eğitimleri vererek geleceğin şampiyon pilotlarını yetiştiren Ertan Nacaroğlu’nun proje direktörlüğünü yürüttüğü BUZZ Driving Akademi’ye Banvit Kırmızı destek veriyor. Banvit Kırmızı, Türkiye’de otomobil sporlarının gelişimine katkı sağlamak, bölgenin yurtdışı tanıtımlarını desteklemek ve başarılı sporcular yetiştirmek amacıyla bu projede yer alıyor.
BAŞDÖNDÜRÜCÜ GÜZELLİĞE SAHİP ÇILDIR GÖLÜ
Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalan göl, 123 km2 alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölüdür. Deniz seviyesinden bin 959 metre yükseklikte bulunan ve tektonik oluşumlu bir göl olan Çıldır Gölü’nün en derin noktası 42 metredir. Birçok dere ve pınarlarla beslenmekte olan gölün tek çıktısı kuzey batısında yer alan Ermenistan sınırında bulunan Arpaçay kolu olan Telek Çayı’dır. Göl etrafında çok az bitki örtüsü gelişmiştir ancak gölü çevreleyen otlaklarda yoğun hayvancılık yapılmaktadır. Yılın dört mevsiminde yapılabilen balıkçılık yöre halkı için önemli bir ekonomik gelir kaynağı teşkil etmektedir. Gölde balıkçılık önemli bir insan aktivitesi olup, kışın buz tutan gölde kalın buz tabakası kırılarak balık avlanmaktadır. (Kaynak Wikipedia)
Not: Basın bülteninden derlemedir.
Yorum yazın