Soğuk hava şartlarında araç kullanmak zordur. Soğuyan hava ve zemin, yağmur, kar ve buzlanma gibi etkenler kaza riskini artırarak sürüş güvenliğini tehdit ediyor. Kış aylarında sürüş güvenliğini sağlamanın yolu ise çok basit: kış lastiği kullanmak.
Kış lastikleri özel bileşimleri ve ince lamelli desenleri sayesinde sadece karlı zeminlerde değil, soğuk havalarda, ıslak veya kuru zeminlerde en iyi yol tutuşu ve sürüş hâkimiyetini sağlamak üzere tasarlanmış durumda. Kış lastiklerini yanaklarındaki M+S (Mud&Snow-Çamur&Kar) harflerinden ve dağ üzerinde kar tanesi sembolünden tanımak mümkün. Kış lastiği kullanmamak için başvuruların bahanelerin başında; “Aracımı zaten şehir içinde kullanıyorum”, “Bu sene çok kar yağmayacakmış” ve “Ben zaten yavaş kullanıyorum” geliyor. Ancak gözden kaçırılan en önemli detay; hava sıcaklığı 7°C’nin altına düştüğünde en iyi yaz lastiği bile yol tutuş performansını koruyamaz. Hava sıcaklığı 7°C’nin altına düştüğünde kış lastiği kullanan sürücüleri ise 7 önemli avantaj bekliyor:
1. Güvenlik: Kış lastikleri özel olarak düşük sıcaklıklar için geliştirilmiş durumda. Karda, yağmurda ve kuru zeminde yolu daha iyi tutarak yüksek güvenlik sağlıyor.
2. Kızaklama etkisinin azalması: İleri derecede ıslak zeminde lastiğin suyu yeterince hızlı tahliye edememesi nedeniyle oluşan kızaklamaya karşı, kış lastikleri özel desenleri ve derin kanalları sayesinde suyu hızlı bir biçimde tahliye ediyor.
3. Fren mesafesinin azalması: Yaz lastiklerine oranla, kış lastikleri soğuk hava ve ıslak zeminde %10, karlı zeminde ise %20 daha kısa fren mesafesi sağlıyor.
4. Performans: 7°C’nin altında kış lastikleri daha yüksek performans ve sürüş konforu sağlıyor. Üstelik uygun koşullarda yaz lastiği veya zincirden daha yüksek hızlarda güvenli bir sürüş sunuyor.
5. Pratiklik: Kış mevsimi başlangıcında takılan kış lastikleri her türlü hava koşulunda; kuru, ıslak veya karlı yollarda güvenle kullanılabilir ve zincir takma zahmetinden kurtarıyor.
6. Tasarruf: Kışın kış lastiği, yazın yaz lastiği kullanmak en yüksek güvenliği sağlamakla kalmaz, lastiklerin ömrünü ve km performansını da önemli ölçüde artırıyor.
7. Özgürlük: Kış lastikleri 7°C’nin altındaki her koşulda, hava koşullarının aniden değişeceği korkusu olmadan özgürce mobil olmak imkanı sunuyor.
Kış lastiklerinin sağladığı bu avantajlardan yararlanmak için ise lastiklerin basıncı, diş derinliği ve bütünlüğü düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor.
Lastik Hava Basıncı: Hava basın düşük seviyeli lastiler ile aracın yol tutuş kabiliyeti ve direksiyon hakimiyeti azalır, ıslak zeminde aracın fren mesafesi uzar ve lastiklerin patlama riski artar. Aynı zamanda düşük basınçlı lastiklerin dönem direnci yüksektir. Bu da yakıt tüketimini artırır. Düşük hava basınçlı lastiklerde lastiğin ömrü de azalır. Bu nedenle ayda en az bir kere lastiklerinin basıncını soğukken kontrol edilmesi gerekiyor.
Diş Derinliği: Diş derinliğinin yasal alt sınırı 1,6 mm olsa da, daha güvenli bir kullanım için Pirelli diş derinliği 4mm’nin altına düştüğünde lastiklerin değiştirilmesini tavsiye ediyor. Derinliğin azalmasıyla orantılı olarak özellikle ıslak zeminde lastik performansında azalma olur.
Not: Basın bülteninden derlemedir.
Bir yanıt yazın