Anlaşma, Shell’in 1500 km2’lik bir alanın 3 boyutlu sismik verilerini toplayıp analiz etmesini ve ortakların üç yıllık süre zarfında derin deniz arama çalışması kapsamında en az bir kuyu açmasını öngörüyor. Anlaşmanın şartlarına göre, Shell’in yüzde 50 oranında hakkı olacak ve şirket erken evre arama çalışmalarını yürütecek. Anlaşmaya göre Shell’in önümüzdeki üç sene için taahhütü 150-200 milyon dolar civarında olacak. Anlaşma hükümet yetkililerinin onayına tabi.
Anlaşma aynı zamanda her iki taraf arasında yapılan üçüncü benzer anlaşma olma özelliğini de taşıyor. Kasım 2011’de imzalanan ilk iki anlaşma, Türkiye’nin güneybatı kıyısında (Batı Toroslar olarak bilinen kısım) derin deniz ve Güneydoğu Anadolu’da Dadaş bölgesinde karada arama faaliyetleri için yapılmıştı.
TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Uysal konuyla ilgili şunları söyledi: “Bloğun tam olarak potansiyelini değerlendirmek ve keşfedeceğimiz gaz ve petrolün ticari miktarını geliştirmek için gereken tüm kaynaklar Shell ve TPAO’da bulunmaktadır. Neler bulabileceğimizi görmek adına sıkı bir arama programında Shell ile birlikte çalışmak için sabırsızlanıyoruz.”
Shell Uluslararası Arama ve Üretim Direktörü Andy Brown ise: “Shell dünya çapında fırsatları takip ediyor ve Türkiye’yi de önemli arama olanakları sunan bir ülke olarak görüyor. Bu anlaşma, TPAO ve Shell adına gerçekleştirilmiş bir diğer büyük fırsattır ve biz, önümüzdeki üç yıl boyunca yapacağımız arama çalışmalarını tamamlamak için sabırsızlanıyoruz” dedi.
Not: Basın bülteninden derlemedir.
Yorum yazın