Türkiye yenilenebilir enerjide devrime hazır

Tüm dünyada yenilenebilir enerji alanında faaliyetlerin hızlanacağını söyleyen GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci, Türkiye’de de özel sektörün hazırlık içinde olduğunu, devletin de güneş potansiyeli Avrupa’nın 2,5 katı olan Türkiye’de gerekli desteği vermesi gerektiğini açıkladı.

Japonya’da yaşanan deprem felaketinin ardından ortaya çıkan Fukuşima Nükleer Santrali’nin yarattığı felaket ve etkileri tartışıladursun, Türkiye enerjide devrim yapmanın eşiğine geldi.

Hem ucuz, hem de doğayı koruyarak elektrik üretmeyi mümkün kılan yenilenebilir enerji kaynakları ve özellikle güneş enerjisinin potansiyeli, firmaları bu alanda yatırım yapmaya itti. WAW markasıyla türbinler üreten ve İspanyol teknolojisiyle üretilen İsofoton markalı güneş panellerini Türkiye’ye getiren GSR Enerji de bu firmaların başında geliyor.

Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelinin Avrupa’nın 2,5 katı fazla olduğunu söyleyen GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci, buna karşın AB ülkelerinde bu anlamda devletin destekler verdiğini, ancak Türkiye’de yıllardır bir şey yapılmadığını dile getirdi.

Hâlihazırda kullanılan şebeke elektriğinin tükenecek bir kaynağa sahip olduğunu, ancak güneş enerjisinin sonsuz olduğunu ifade eden İnci, Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli hakkında şu bilgileri verdi:

“Ülkemiz, coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli açısından birçok ülkeye göre şanslı. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nde bulunan 1966-1982 yıllarında ölçülen güneşlenme süresi ve ışınım şiddeti verilerinden yararlanarak Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) tarafından yapılan çalışmaya göre Türkiye’nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2640 saat (günlük toplam 7,2 saat). Ortalama toplam ışınım şiddeti ise 1311 kwh/m²-yıl (günlük toplam 3,6 kwh/m²). Ancak, bu değerlerin, Türkiye’nin gerçek potansiyelinden daha az olduğu, daha sonra yapılan çalışmalar ile anlaşıldı. 1992 yılından bu yana EİE ve DMİ, güneş enerjisi değerlerinin daha sağlıklı olarak ölçülmesi amacıyla enerji amaçlı güneş enerjisi ölçümleri alıyor. Devam etmekte olan ölçüm çalışmalarının sonucunda, Türkiye güneş enerjisi potansiyelinin eski değerlerden yüzde 20-25 daha fazla çıkması bekleniyor. EİEİ tarafından teknik kapasitesi 405 milyar kwh, ekonomik potansiyeli 380 milyar kwh olarak tahmin edilen güneşe dayalı elektrik üretim kapasitesi de bütünüyle değerlendirilmeyi bekliyor.”






Not: Basın bülteninden derlemedir.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.